Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

sâmbătă, 22 mai 2010

Sirop din conuri de brad







Conurile de brad se culeg spre sfarsitul lunii mai. Cum conurile de brad se gasesc mai greu, se pot folosi si conuri de pin sau molid. Fata de siropul din muguri de brad, cel din conuri este incomparabil, are o aroma mult mai intensa de conifere. Miroase a brad de Craciun!
Deci, sa trecem la treaba...

Ingrediente: conuri de brad, zahar, lamai.

Eu am avut 1,5 kg conuri de brad pe care le-am lasat cateva ore in apa rece sa se curete de praf, insecte sau alte impuritati.

Le-am asezat in oala sub presiune (reduce timpul de fierbere si pastreaza aroma mult mai bine decat oala clasica) si am pus 3 litri apa rece (proportia conuri - apa este de 1:2). Se monteaza capacul si se pune pe aragaz. Timpul de firbere este de 40 de minute, socotite din momentul cand incepe sa suiere.


Dupa ce s-au scurs cele 40 de minute, se pune oala sub jetul de apa rece, se scoate capacul,se strecoara zeama si se preseaza conurile sa iasa tot lichidul din ele. Se mai strecoara inca o data pentru a nu scapa impuritati de la presarea conurilor.
Se masoara cantitatea de lichid ramasa si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar (1:1)

Se pune din nou la foc si se fierbe fara capac pana scade. Daca o fierbem ca pe dulceata va curge greu din sticle. Se poate incerca punand 2-3 linguri de sirop intr-un pahar pe care il punem intr-un vas cu apa rece pentru a se raci rapid si a vedea daca e suficient de consistent.

Daca e gata, se toarna sucul stors de la o lamaie, se inchide focul, se toarna in sticle sau borcane care se infileteaza capacele imediat. Totusi e mai bun la gust putin acrisor si trebuie mai multa lamaie (sau sare de lamaie cum am citit pe undeva, nu mai stiu unde).
Se invelesc recipientele fierbinti in prosoape si se lasa pana a doua zi.

Se serveste cu apa minerala rece si lamaie.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu